IGTV

Instagram lanserar IGTV för längre och vertikala videos

Instagram har nu introducerat IGTV, deras senaste funktion till den omåttligt populära foto- och videodelningsappen. Som för övrigt numera har passerat smått otroliga 1 miljard användare!

Fullskärm och vertikal

IGTV är byggd för ”mobile first”, så videon är fullskärm och vertikal. Till skillnad mot vanliga Instagram är videos inte begränsade till en minut. I stället kan varje video vara upp till 60 minuter* långa. Minimum är i alla fall 15 sekunder. Vilket i sin tur är maxlängden om vi pratar Instagram Stories. Så det blir ytterligare format och längd att ta hänsyn till framöver när du producerar till material för plattformen.

 

Vart hittar jag IGTV? 

Den nya plattformen kommer att vara en fristående app såväl som existerande i den vanliga Instagram appen. Appen finns både på Appstore och Google Play.

IGTV on appstore

 

 

Sedan lanseringen igår finns nu en liten icon högst upp till höger som liknar en liten tv i den vanliga Instagram appen. Är det dessutom någon du följer som lagt upp ett klipp på IGTV så dyker det upp en notifiering där under och iconen blir ”aktiv”. Annars ser den ut som de andra iconerna / ingångarna.

Hur hittar jag IGTV?

 

 

Så här enkelt skapar du en IGTV kanal

  • Tryck på  överst till höger om flödet eller öppna IGTV-appen.
  • Tryck på  > Skapa kanal och följ anvisningarna på skärmen.

 

 

Bildförhållande och videostorlek

Videoklipp ska vara vertikala (inte landskap) med ett minsta bildförhållande på 4:5 och högst 9:16.

Update: Du kan ladda upp en vertikal video med bildbreddsförhållandet 9:16 eller men nu också sedan en tid tillbaka horisontell video med bildbreddsförhållandet 16:9.

Den maximala filstorleken för videor som är 10 minuter eller mindre är 650 MB. Den maximala filstorleken för videoklipp upp till 60 minuter är 5,4 GB (enligt deras supportsida). Observera att egentligen är maxstorleken 3,6 GB när du väl ska ladda upp filmen.

IGTV max filstorlek

 

Optimala formatet för omslagsbilden (filmens omslagsbild) är 640 x 1136 pixlar. Då riskerar man inte att bilden beskärs på något konstigt vis. Denna bild kan du bara ladda upp en gång, så när du väl publicerat videon kan du ej byta denna.

 

* Notera: Större och verifierade konton kan ladda upp videoklipp upp till 60 minuter långa, men de måste laddas upp från en dator. Så vanliga användare får nöja sig med en maxlängd på 10 minuter på sina uppladdade videos.

 

 

Vill du veta mer om StreamRocket AB och om hur vi skulle kunna hjälpa er igång med IGTV och social video? Chatta med oss, ring oss eller skicka ett mail – du hittar kontaktuppgifterna här! Varmt välkommen att höra av er.

Rulla till toppen