Video för Instagram Stories

Tips för video på Instagram Stories

Den mycket populära funktionen Instagram Stories, används av över 500 miljoner varje dag. Det innebär nya kreativa möjligheter att använda video på plattformen. Men vad ska man tänka på när man tar fram video för Instagram Stories?

[icons size=’fa-5x’ custom_size=’200′ icon=’fa-instagram’ type=’normal’ position=’center’ border=’no’ border_color=” icon_color=’#000000′ background_color=” margin=” icon_animation=’q_icon_animation’ icon_animation_delay=” link=” target=’_self’]

Dessa videos visas i fullskärm och i vertikalt format, precis som foto. Maxlängden på videon är 15 sekunder, så det gäller att anpassa budskapet och storyn till det när du tar fram det rörliga innehållet. Har du en längre film än 15 sekunder kan du välja att redigera den och lägga upp som flera separata 15-sekunders-klipp.

Tack vare en uppdatering 2019 kommer Instagram automatiskt dela upp videos som är längre än 15 sekunder i enskilda 15 sekunders-sekvenser. Så du behöver inte längre redigera dina videoklipp manuellt innan du publicerar på Instagram Stories. Om du lägger in text (via Instagram Stories) på videon så tänk på att när videon delas upp i flera sekvenser behåller den inte texten från den tidigare (eller ursprungliga) 15-sekunders sekvensen, så du måste lägga till den igen.

De flesta videofiltyper stöds, men man rekommenderar H.264-komprimering. Precis som foton på Stories så ligger videon publicerad i 24 timmar. Om du inte väljer att lägga den som ”Höjdpunkt”, då sparas inlägget så länge du vill att den ska ligga uppe.

Tekniska krav

  • Videoupplösning: Minst 1080 x 1920 pixlar
  • Bildbreddsförhållande: minst 1,91: 1 och högst 9:16 (Instagram rekommenderar bildförhållandet 4:5 och 9:16)
  • Storlek på video: max 4 GB
  • Videolängd: 1 till max 15 sekunder (vid längre delar Instagram upp filmerna automatiskt)
  • Undertext: Måste läggas in direkt i videofilen
  • Videoljud: Valfritt
  • Videokomprimering: H.264
  • Ljudkomprimering: AAC-stereo med 128 kbps+

 

Stories för Facebook

Sen ett tag tillbaka finns även Facebook Stories för sidor (Pages). Upplägget är detsamma som på Instagram. Så när man nu tar fram videomaterial så kan det vara kostnadseffektivt att ta fram till båda plattformarna samtidigt. På Facebook i Sverige finns det nu över 6 miljoner användare.

 

[icons size=’fa-lg’ custom_size=” icon=’fa-rocket’ type=’normal’ position=’center’ border=’no’ border_color=” icon_color=’#000000′ background_color=” margin=” icon_animation=” icon_animation_delay=” link=” target=’_self’]

 

 

Vill du veta mer om Streamrocket AB och om hur vi skulle kunna hjälpa er igång med video på Instagram Stories? Vi har bred erfarenhet av video och livesändningar på sociala medier för stora varumärken och organisationer.
Chatta med oss, ring oss eller skicka ett mail – du hittar kontaktuppgifterna här!

Rulla till toppen