5 tips för att lyckas med liveshopping för e-handel

Liveshopping är en relativt ny trend (i alla fall i Sverige) inom e-handel som har vuxit i popularitet de senaste åren. Det är en form av marknadsföring där företag sänder livesändningar på sociala medier eller andra plattformar, där de presenterar och säljer sina produkter i realtid. Detta ger tittarna möjlighet att interagera med företaget och ställa frågor om produkterna under sändningen.

Så hur kan du som e-handlare använda liveshopping i er verksamhet?

Här är 5 användbara tips när du planerar att komma igång med liveshopping:

  1. Välj rätt plattform: Det finns många olika plattformar som erbjuder möjlighet att göra liveshopping, så det är viktigt att du väljer den som passar bäst för din målgrupp och dina produkter. Populära val i Sverige inkluderar Bambuser, Streamify, Facebook, Instagram, TikTok och YouTube mfl. Om du ska få en sömlös övergång mellan liveshoppingen och din sajt så behöver du välja en plattform som är integrerbar med er webbshop. 
  2. Planera din liveshopping-event: Det är viktigt att du har en tydlig plan för din liveshopping-event, inklusive vad du ska presentera, vem som ska prata och vilka frågor du ska ställa till tittarna. Glöm inte att även ha en back-up-plan i händelse av tekniska problem.
  3. Var personlig och engagerande: En av de stora fördelarna med liveshopping är att det ger dig möjlighet att skapa en personlig kontakt med tittarna. Se till att prata direkt till tittarna, ställa frågor och uppmuntra dem att interagera med dig. Detta kan öka kundlojaliteten och förbättra kundupplevelsen.
  4. Använd kupongkoder och erbjudanden: Ett bra sätt att öka försäljningen genom liveshopping är att erbjuda exklusiva kupongkoder eller rabatter till tittarna under sändningen. Detta ger dem en extra anledning att handla från dig.
  5. Utvärdera resultatet: När din liveshopping-event är över är det viktigt att du utvärderar hur det gick. Ta reda på hur många tittare du hade, vilka produkter som sålde bäst och om tittarna hade några synpunkter eller förslag på förbättringar. Detta kan hjälpa dig att förbättra dina framtida liveshopping-events och öka försäljningen.

Genom att följa dessa tips kan du använda liveshopping som en effektiv marknadsföringsstrategi för din e-handel. Tänk på att det tar lite tid att bygga upp en tittarskara, så ha tålamod och fortsätt att experimentera med olika plattformar och strategier tills du hittar den som fungerar bäst för dig. 

Desktop view LiveatSamsung - Samsung

Utnyttja sociala medier

Efter din liveshopping-event kan du fortsätta att marknadsföra dina produkter genom att dela inspelningen av sändningen på sociala medier och uppmana tittarna att köpa produkterna. Du kan även skapa annonser på sociala medier som riktar sig till tittarna som missade sändningen.

Varför du bör använda ett produktionsbolag för ditt liveshopping-event

Så om du vill skapa en professionell och framgångsrik liveshopping-event kan det vara värt att använda ett produktionsbolag som oss på Streamrocket, för att säkerställa hög kvalitet på bild, ljud och ljus under sändningen. Dessutom använder vi oss ofta utav flera kameror, ljud- och bildmixer, grafik och inslag för att få en intressantare sändning för tittarna. Vilket i sin tur kan öka tittarsiffrorna och göra ditt varumärke mer attraktivt. Dålig bild, ljud och ljus gör att tittare snabbt kliver ur en sändning och det skapar ingen försäljning samt skadar varumärket. 

Vi har hjälpt Bonnier News Brand Studio med flertalet livesändningar för liveshopping, bland annat för Samsung, Polarn o Pyret och Happy Green mfl. 

Rulla till toppen